Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Tips om je idee te beschermen

Geplaatst op: 23-11-2016, 13:20:18

Wie een idee heeft voor een bedrijf en/of een product, ziet niet graag dat iemand anders ermee vandoor gaat. Nu zijn er manieren om je plannen en of innovaties te beschermen. En, minstens zo belangrijk, check eerst of je niet zelf inbreuk maakt op de rechten van iemand anders. Misschien was iemand anders je toch voor. Enkele tips voor wie denkt iets moois in handen te hebben.

Het begint al met het verzinnen van een pakkende bedrijfsnaam en of een logo. Altijd leuk voor een avondje bomen. Denk er niet te lichtzinnig over want de merknaam kan bepalend zijn voor het succes van het product. Voor wie er zelf niet uitkomt zijn er specialisten die je erbij kunnen helpen. Ondernemersplein geeft in deze video een paar handige tips bij het bepalen van je naam: 1 Wek geen verkeerde indruk, 2 gebruik geen merknamen van anderen en voorkom verwarring met bestaande handelsnamen.

In het Handelsregister en het Merkenregister kun je checken of de bedachte handelsnaam dan wel merknaam al geregistreerd staat. Er zitten juridische verschillen tussen een handelsnaamrecht en een merkrecht. Laat je adviseren door deskundigen als je twijfelt wat te doen. Een criterium voor een registratie in het Merkenregister is bijvoorbeeld dat de merknaam onderscheidend moet zijn.

Online
Met een registratie van je bedrijfsnaam of merk is het idee zelf nog niet beschermd. Belangrijk in eventuele juridische procedures is dat je kunt aantonen dat je als eerste het idee had. Een officiële datum waarop het idee is geregistreerd kan een belangrijke rol spelen. Een enkele slimmerd deed dat vroeger door zijn idee op papier te zetten, naar een postkantoor te stappen, er een postzegel op te plakken en deze te laten afstempelen. Tegenwoordig hoef je er de deur net meer voor uit. Je kunt het regelen via het Benelux-bureau voor de intellectuele eigendom, de BBIE. Het BBIE is het officiële bureau voor de registratie van merken, modellen en tekeningen in de Benelux.

I-DEPOT
Het Benelux-bureau biedt de mogelijkheid van een online i-DEPOT. “Het is een goede oplossing voor iedereen die regelmatig nieuwe ideeën heeft en op zoek is naar een manier om zijn idee, concept, (mode)ontwerp, prototype, film, songtekst, scenario etc. vast te leggen. Je kunt er mee bewijzen dat je creatie op een bepaalde datum al bestond. Dat is handig, want als iemand anders claimt dat hij die creatie gemaakt heeft, kan het i-DEPOT je helpen het tegendeel te bewijzen”, meldt het Benelux-bureau.

Schriftelijk deponeren kan overigens ook, maar dan is de procedure wat omslachtiger. Het i-DEPOT geeft je weliswaar ruggensteun maar het geeft je geen (intellectueel) eigendomsrecht en biedt dus ook geen verdere bescherming.

Makkelijk
Het deponeren van je idee is online gemakkelijk, veilig en goedkoop. Een elektronische deponering voor een bewaartermijn van vijf jaar kost 35 euro, voor tien jaar 50 euro. Het je veel ideeën en wil je geregeld ideeën deponeren, dan zijn er staffeltarieven. Mocht je vragen hebben over de beste weg voor jouw idee, dan kun je contact zoeken met de adviseurs van het Benelux-bureau. Zij kunnen je zelfs bijstaan bij eventuele conflicten.

Octrooien

Behalve het i-DEPOT zijn er meerdere manieren om je ideeën vast te leggen of te beschermen. Denk is een manier om je idee vast te leggen, maar er zijn vele wegen om de rechten te registreren en (wereldwijd) te beschermen. Denk hierbij aan octrooien of patenten zodat er niemand mee aan de haal kan gaan. Het adres om je hierover te laten informeren zijn de deskundigen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Verkenning
Een prima verkenning van je mogelijkheden is de online Checklist Intellectueel Eigendom van het BBIE. Het is een interactieve pdf die je bij de hand neemt en uiteindelijk weergeeft wat er voor opties zijn. Verder staat de checklist boordevol tips.

 

Bron: www.bc.nl van 22 november 2016

Ga terug naar de vorige pagina